ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χερουβίμ (κατά κόσμον Στυλιανός) Γούπας γεννήθηκε στην Καβάλα το 1978, όπου ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Έλαβε το πτυχίο της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης το 2009. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ειδικότητα την Λειτουργική, λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα το 2021.
Έχει παρακολουθήσει μετεκπαιδεύσεις σε θεολογικά θέματα και έχει συμμετάσχει σε διάφορα επιμορφωτικά προγράμματα.
Ομιλεί την αγγλική γλώσσα.
Το 2000 εκάρη μοναχός στην Ιερά Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική Μονή του Δοχειαρίου Αγίου όρους Άθω, υπό του μακαριστού Καθηγουμένου Γέροντος Γρηγορίου Ζουμή.
Το 2004 χειροτονήθηκε διάκονος υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Φ.Ν.Θ. κυρού Προκοπίου Τσακουμάκα και το 2006 πρεσβύτερος υπό του ιδίου.
Από το 2006 υπηρετεί ως προϊστάμενος στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων Καβάλας.
Το 2018 έλαβε το οφφίκιον του συγκέλλου υπό του νυν Μητροπολίτου Φ.Ν.Θ. κου Στεφάνου και το 2022 το οφφίκιον του αρχιμανδρίτου υπό του ιδίου.
Από το 2006 είναι μέλος του ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής του Αγ. Αποστ. Σίλα Καβάλας στη θέση του γραμματέως.
Από το 2004 είναι ενεργό μέλος του Γραφείου της Εξωτερικής Ιεραποστολής της Ι.Μ. Φ.Ν.Θ. και από το 2023 υπεύθυνος αυτού. Συμμετείχε σε ιεραποδημίες στην Ουγκάντα και τη Μαδαγασκάρη.
Τυγχάνει τακτικό μέλος του διοικητικού Συμβουλίου του Προκοπείου ιδρύματος.
Από το 2012 -2015 διετέλεσε ως υπεύθυνος στις Κατασκηνώσεις της Ι.Μ. Φ.Ν.Θ. στην Σκάλα Καλλιράχης Θάσου.
Διατελεί δε, μέλος της ομάδας σύνταξης του «ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» στον τοπικό τύπο.
Από το 2024 υπηρετεί στη θέση του τακτικού ιεροκήρυκος της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΦΙΛΙΠΠΩΝ, ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΚΑΙ ΘΑΣΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου εδώ και χρόνια κάνει αισθητή την παρουσία της στην αχανή έκταση της Αφρικής. Δραστηριοποιείται κυρίως στην Κεντρική Αφρική και ιδιαίτερα την χώρα Ουγκάντα. Παρακολουθεί με ενδιαφέρον τα γεγονότα και τις εξελίξεις της εκεί Ορθόδοξης Κοινότητας, και βοηθάει όπου και όπως μπορεί, ανιδιοτελώς. Βοηθάει αδιακρίτως κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, γεγονός που οι Αφρικανοί το αντιλαμβάνονται και υποδέχονται τους ιεραποστόλους με αγάπη και χαρά. Η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, στο έργο της ιεραποστολής ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του Κυρίου προς τους μαθητές του «Πορευθέντες μαθητεύσατε πάντα τα έθνη…» (Μθ. 16- 20). Συμβάλλει μέσω: α) Της ενημέρωσης του ποιμνίου της με κηρύγματα και μαθήματα στα κατηχητικά σχολεία, β)Του προγράμματος αναδοχής, το οποίο αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής κάποιου παιδιού (διατροφή, σχολική εκπαίδευση), γ) Της οικονομικής ενίσχυσης της ιεραποστολής με την διεξαγωγή δίσκων σε ναούς, δ) Της ίδρυσης ναών, ε) Της τέλεση βαπτίσεων και άλλων μυστηρίων, ε)Της συγκρότησης Ομάδας Εξωτερικής Ιεραποστολής, στ) Της διάθεσης μέρους των εσόδων από το Κεντρικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητροπόλεως για ανάγκες της ιεραποστολής και ζ) Της συγκρότησης Γραφείου Ιεραποστολής στη Μητρόπολη.
Η Ιερά Μητρόπολη ανταποκρίνεται στο ιεραποστολικό έργο στην Αφρική, κατανοώντας πως αδιαφορία για την Εξωτερική Ιεραποστολή σημαίνει άρνηση της Ορθοδοξίας. Στα πλαίσια του ιεραποστολικού της έργου συμπαραστάθηκε και στο χειμαζόμενο Σερβικό Πατριαρχείο, στην Ιερά Μητρόπολη Φιλιππουπόλεως της Βουλγαρίας και στην Εκκλησία της Πολωνίας.
Επίσης το 1990 ξεκίνησε να συλλέγει φαρμακευτικό υλικό με τη βοήθεια των Εθελοντριών Αδελφών του Τμήματος Καβάλας του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, έτσι ώστε μέχρι το 1991 20 κιβώτια φαρμάκων και 20 τόνοι διαφόρων ειδών διατροφής να παραδοθούν στον Μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως Αρσένιο.
Το 1993 η Ιερά Μητρόπολη συμπαραστάθηκε στους Σέρβους αδελφούς συλλέγοντας και αποστέλλοντας πριν το Πάσχα ανθρωπιστική βοήθεια υποστηριζόμενη και από εμπόρους της Καβάλας (είδη ρουχισμού, τροφές και φάρμακα). Τα φάρμακα αγοράστηκαν από το Κεντρικό Ταμείο Ευποιΐας της Μητροπόλεως. Δυστυχώς όμως η βοήθεια δεν έφτασε στον προορισμό της, καθόσον τελωνειακοί των συνόρων Βουλγαρίας- Γιουγκοσλαβίας δεν επέτρεψαν τη διέλευση, επικαλούμενοι απαγορευτικές αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών περί αποκλεισμού της τότε Γιουγκοσλαβίας.
Το 1996 ο Μητροπολίτης Καβάλας επισκέφθηκε την Ορθόδοξη Εκκλησία της Πολωνίας εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κόμισε οικονομική βοήθεια ύψους 5.000.000 δρχ ή 20.770 δολαρίων Αμερικής, για την αποπεράτωση του Πνευματικού και Ιεραποστολικού Κέντρου στο Λούμπλιν έδρα της Επισκοπής Λούμπλιν και Χέλμ. Αυτή η οικονομική ενίσχυση έλαβε χώρα κατόπιν Συνοδικής Αποφάσεως της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.