ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης γεννήθηκε στις 17-12-1974 στην Θεσσαλονίκη, ενώ ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην καβάλα το 1992 αποφοιτώντας από το Ενιαίο Πολυκλαδικό λύκειο Καβάλας με την ειδικότητα ηλεκτρονικός. Το 1997 αποφοίτησε από την σχολή Palazzo Spinelli στην Φλωρεντία της Ιταλίας με την ειδικότητα Συντηρητής Έργων Τέχνης. Συγχρόνως με τις σπουδές του στην Ιταλία τα έτη 1995, 1996, και 1997 εργάστηκε στο εργαστήριο του έγκριτου συντηρητή έργων τέχνης Stefano Garosi. Στα πλαίσια της συνεργασίας με τον Stefano Garosi εργάστηκε στα εργαστήρια του μουσείου Galleria Degli Uffizi της Φλωρεντίας, στην συντήρηση των τοιχογραφιών της εκκλησίας San Creshi του 10ο αι μΧ στο Monterfiorale της Φλωρεντίας, όπως επίσης στην συντήρηση μέρους της συλλογής της περίφημης Fondazione Longhi στην Φλωρεντία. Τον Μάρτιο 1997 συμμετείχε στην ομάδα συντήρησης, επίβλεψης και αρχιτεκτονικής εφαρμογής της έκθεσης αφιερωμένης στο Caravaggio και τους συνεχιστές του, που έγινε στην Θεσσαλονίκη.
Το 1996 διέμεινε επί τριάντα ημέρες στην Ιερά Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στο Άγιο Όρος για την συντήρηση εικόνων και άλλων κειμηλίων του 17ου αι. . Από τότε έως και σήμερα έχει επιστρέψει επανειλημμένες φορές με σκοπό την συντήρηση κειμηλίων αλλά και την διεξαγωγή μελετών συντήρησης και αποκατάστασης κειμηλίων.
Τον 1997 επέστρεψε στην Καβάλα όπου οργάνωσε ιδιωτικό εργαστήριο συντήρησης έργων τέχνης, ενώ συγχρόνως εργάζεται στη επιχείρηση του πατέρα του Σίμου Μιχαηλίδη με αντικείμενο την κατασκευή και εμπορία κορνιζών, και την εμπορία αλλά και συντήρηση έργων τέχνης. Η εταιρεία μεταστεγάστηκε σε νέο μεγαλύτερο και κεντρικότερο χώρο και το 1998 προστέθηκαν στις δραστηριότητες της εταιρείας η οργάνωση και επιμέλεια εκθέσεων τέχνης στην έδρα της εταιρείας αλλά και σε άλλους χώρους για λογαριασμό ιδιωτών και φορέων. Έκτοτε διοργανώθηκαν εκθέσεις τέχνης για λογαριασμό του Δήμου Θάσου, του Δήμου Χρυσουπόλεως, Καβάλας, αλλά και στην έδρα της εταιρείας με διάφορους έγκριτους καλλιτέχνες.
Το 2005 ξεκίνησε συνεργασία με το Μουσείο Καπνού του Δήμου Καβάλας. Στα πλαίσια αυτής της συνεργασίας ανέλαβε την συντήρηση και αποκατάσταση του συνόλου των κειμηλίων-εκθεμάτων που εμπίπτουν στο αντικείμενό του. Συγχρόνως προσέφερε αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του ως σύμβουλος υπεύθυνος για την επίβλεψη όλων των υπολοίπων εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης από τρίτους, και για την βέλτιστη διατήρηση των κειμηλίων-εκθεμάτων στον χώρο του μουσείου.
Το 2006 στα πλαίσια της συνεργασίας με το Μουσείο Καπνού Καβάλας εφάρμοσε πειραματικά μία πρωτοποριακή μη τοξική μέθοδο βραχυχρόνιας απεντόμωσης και μακροχρόνιας διατήρησης κειμηλίων με την χρήση ελεγχόμενου μικροκλίματος Αζώτου υπό έλλειψη Οξυγόνου, ενώ τον Νοέμβριο 2006 ο Δήμαρχος Καβάλας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Μουσείου Καπνού του απένειμαν Έπαινο για την προσφορά του στην ανάπτυξη του Μουσείου και την τεκμηρίωση των πτυχών της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ιστορίας της περιοχής της Καβάλας που είναι συνυφασμένη με την ιστορία του καπνού.
Τον Δεκέμβριο του 2006 έλαβε μέρος στο Διεθνές συνέδριο της Ειδικής Ομάδας Συντήρησης Εικόνων της Επιτροπής Συντήρησης του ICOM με θέμα «Εικόνες: Έρευνα, Συντήρηση και Θέματα Δεοντολογίας» στην Αθήνα.
Το 2007 του απονέμεται, έπειτα από σχετική αίτηση, το Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας με αριθμό 20070100069/1005964 και τίτλο “Μέθοδος και διάταξη για την μη τοξική απεντόμωση και μακροχρόνια διατήρηση ευπαθών αντικειμένων υπό έλλειψη οξυγόνου” από τον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας.
Από τον Απρίλιο 1999 έως και σήμερα αρθρογραφεί σε περιοδικά όπως τα «Όναρ», «Design», και «Περιωδικό της πόλης», με αντικείμενο τα καλλιτεχνικά και την συντήρηση έργων τέχνης.
Έχει ολοκληρώσει επιμορφωτικά σεμινάρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με θέμα την «Προληπτική συντήρηση», «Αντίληψη και Τέχνη», και «Marketing και branding» το 2019, 2020 και 2021 αντίστοιχα.
Ο Γιώργος Μιχαηλίδης μιλάει άπταιστα Αγγλικά και Ιταλικά, ενώ κατέχει εκτεταμένες γνώσεις στην χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή και πιο συγκεκριμένα στην επεξεργασία στατικής εικόνας και σήματος βίντεο για τις εφαρμογές αυτών στον τομέα της προβολής, αντιγραφής, συντήρησης και αποκατάστασης έργων τέχνης, όπως επίσης και στον τομέα του σχεδιασμού και επεξεργασίας προϊόντων και εφαρμογών κατά την postproduction φάση. Έχει εξειδικευμένες γνώσεις στην φυσική οπτική, και στην φωτογραφία με σκοπό την διερεύνηση και τεκμηρίωση της κατάστασης διατήρησης έργων τέχνης και άλλων ευπαθών αντικειμένων.
Διακεκριμένοι πελάτες:
Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου
Δήμος Καβάλας
Δήμος Θάσου
Δήμος Χρυσουπόλεως
Δήμος Κεραμωτής
Μουσείο Μπενάκη (Αθήνα)
Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας
Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καβάλας
Δημοτικό Λαογραφικό Μουσείο Καβάλας
Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καβάλας
Επιμελητήριο Καβάλας
Ιερός Ναός Αγίου Παύλου Καβάλας
Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου Καβάλας
Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου Καβάλας
Ιερός Ναός Τιμίου σταυρού Καβάλας
Ιερός Ναός Αγίων Αναργύρων Καβάλας
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Καλαμπάκι Δράμας
Ιερός Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ραχώνι Θάσου
Ιερός Ναός Αγίου Γρηγορίου Νέας Καρβάλης (Καβάλα)
Δημόσια Βιβλιοθήκη Ελευθερουπόλεως
Κλινική Γαλήνη (Καβάλα)
Ξενοδοχείο Ιμαρέτ (Καβάλα)
Ξενοδοχείο Εγνατία (Καβάλα)
ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Μορφές αγιογράφων σε Καβάλα και Νέστο
«Η περίπτωση του Αχιλλέα Δ. Ζωγράφου»
Περίληψη
Στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους από την ίδρυσή του το 1830 μέχρι και σήμερα, η νεοελληνική τέχνη έχει αναδείξει πολλά φωτεινά παραδείγματα ζωγράφων, καλλιτεχνών με παγκόσμια αναγνώριση. Πολλοί περισσότεροι όμως είναι όλοι αυτοί που άοκνα υπηρέτησαν τα ιδεώδη της τέχνης τους συμβάλλοντας αποφασιστικά στην ανάδειξη και διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, παραμένοντας ταπεινά στην αφάνεια. Αυτό συμβαίνει ακόμη περισσότερο όσον αφορά στην εκκλησιαστική τέχνη, όπου το κάλος περνά σε δεύτερη μοίρα ενώ πρωτοστατούν οι συμβολισμοί με σκοπό την κοινωνία του Θείου λόγου. Εξαίρεση δεν αποτελεί και ο χώρος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου. Συνάμα με το έργο της, επί 100 χρόνια, με τον κλήρο και τους απλούς πιστούς, υπάρχουν και μια χούφτα καλλιτέχνες, αγιογράφοι που και αυτοί κοπιάζουν να παράξουν τέχνη, και μέσα από αυτήν, στα πλαίσια της αυστηρής κωδικοποίησης της εκκλησιαστικής τέχνης, να βάλουν το δικό τους λιθαράκι στο έργο της εκκλησίας. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζει η περίπτωση του αγιογράφου Αχιλλέα Ζωγράφου, που από το 1921 και για 56 συναπτά έτη, υπηρέτησε στο λειτούργημα του αγιογράφου στην Καβάλα και την ευρύτερη περιοχή, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πλήρωση των αναγκών των τοπικών ναών σε φορητές εικόνες αλλά και τοιχογραφίες.
Γιώργος Μιχαηλίδης