Ηλία Μογλενίδης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ηλία Δ. Μογλενίδη

Γεννήθηκε το 1986 στο Αμύνταιο Φλώρινας, όπου και ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Υπηρέτησε ως Έφεδρος Υπαξιωματικός Πεζικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σπούδασε Θεολογία στην Ανώτατη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Ακολούθως, πραγματοποίησε Μεταπτυχιακές Σπουδές, στον Τομέα της Εκκλησιαστικής Ιστορίας και του Βυζαντινού Πολιτισμού, του Μεταπτυχιακού Τμήματος Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεαπόλεως Πάφου Κύπρου. Σήμερα, είναι Υποψήφιος Διδάκτωρ στον Τομέα Ιστορίας, Δόγματος, Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων του Τμήματος Κοινωνικής Θεολογίας και Χριστιανικού Πολιτισμού της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Τυγχάνει κάτοχος Πτυχίου και Διπλώματος Μουσικοδιδασκάλου της Βυζαντινής Μουσικής, από την Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε Σεμινάρια Παλαιογραφίας δύο Περιόδων Ακαδημαϊκών Σπουδών στη Σχολή Παλαιογραφίας του Αγιολογικού Κέντρου Μελετών της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης.

Υπηρετεί, ως Λαϊκός Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας. Εργάζεται, ως Διευθυντής της Βιβλιοθήκης και του Ιστορικού Αρχείου του Ιδρύματος Εθνικού και Θρησκευτικού Προβληματισμού «Μέλαθρον Αναστασίου – Ιουλίας Μπίλλη». Είναι διορισμένος, ως Λαμπαδάριος (Ιεροψάλτης) στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου Χαριλάου Θεσσαλονίκης.

Ομιλεί την Αγγλική Γλώσσα. Έχει συγγράψει αρκετές μελέτες Θεολογικού, Ιστορικού και Μουσικολογικού περιεχομένου. Αρθρογραφεί τακτικά, στον Ελληνικό Τύπο και σε Επιστημονικά, Θεολογικά, Ιστορικά, Μουσικολογικά και Εκκλησιαστικά Περιοδικά. Αποτελεί συνεργάτης πολλών εφημερίδων, περιοδικών, ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών.

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: iliasmo@gmail.com

Ηλία Δ. Μογλενίδη

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

Στιγμιότυπα Εκκλησιαστικής και Εθνικής Ιστορίας στην Επαρχία Καβάλας κατά τον Μακεδονικό Αγώνα

Ηλίας Δ. Μογλενίδης

Υποψήφιος Διδάκτωρ Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Δ/ντής Βιβλιοθήκης και Ιστορικού Αρχείου Ι.Ε.Θ.Π.

Η εισήγησή μας ασχολείται με την εκκλησιαστική και την εθνική ιστορία της Επαρχίας Καβάλας, κατά την περίοδο του Μακεδονικού Αγώνος. Πρωτίστως, αναφέρουμε την κοινωνική και εμπορική διαμόρφωση του μεγαλύτερου διαμετακομιστικού κέντρου της Ανατολικής Μακεδονίας της Καβάλας, μέσω του καπνεμπορίου, κατά τον 19ο αιώνα. Εν συνεχεία, εξαίρουμε τη συμβολή της Ανατολικής Μακεδονίας στον Μακεδονικό Αγώνα, εστιάζοντας στην εθνική οργάνωση των Μακεδόνων. Στη συνέχεια, παρουσιάζουμε τον σπουδαίο ρόλο της Καβάλας, μέσω των εθνικοθρησκευτικών κοινοτήτων και των αντιστοίχων σχολικών μονάδων, στην περίοδο του Μακεδονικού Αγώνος. Προσέτι, αναφερόμαστε και στην ίδρυση του Εθνικού Κέντρου στην Ανατολική Μακεδονία.

Έπειτα, επισημαίνουμε την εγκατάσταση του Άγγλου Επόπτη στην Επαρχία Καβάλας κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, ο οποίος υποβοηθήσουμε τους Οθωμανούς και τους Βουλγάρους στον πόλεμο εναντίον των Ελλήνων. Κατόπιν, εστιάζουμε την έρευνα στη δυναμική παρουσία του νευραλγικού Υποπροξενείου Καβάλας, αλλά και των Μακεδονομάχων της Επαρχίας Καβάλας και της ευρύτερης περιοχής. Το κύριο, όμως μέρος της εισήγησής μας εμβαθύνει, μέσα από τις σχετικές βιβλιογραφικές αναφορές, στο χρονολόγιοτων γεγονότων και περιστατικών, τα οποία συνέβησαν, κατά τον Μακεδονικό Αγώνα, στην Επαρχία Καβάλας. Εκεί, θα παρουσιάσουμε συγκεκριμένες στιγμές γεγονότων, τα οποία διαδραματίσθηκαν στην Επαρχία Καβάλας, κατά τα έτη 1902-1908. Επιπλέον, αναφερόμαστε στην σπουδαία και πολύτιμη προσφορά των Κληρικών, των Υποπροξένων και των Μακεδονομάχων στην απελευθέρωση της Μακεδονίας.

Ο επίλογος μας εξαίρει τη συμβολή των Καβαλιωτών εμβριθών οτρηρών μελετητών στην καταγραφή της Εκκλησιαστικής και της Εθνικής Ιστορίας της Καβάλας, αλλά και την συμβολή τουςστον τομέα της βιβλιογραφικής προσωπογραφίας.

Email:iliasmo@gmail.com