Θεόδωρος Σπανέλης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΣΠΑΝΕΛΗ

Στο χώρο της δημοσιογραφίας έχω συμπληρώσει 34 χρόνια, κύρια στο πολιτικό και στο αρχαιολογικό – ιστορικό ρεπορτάζ. Στο διάστημα αυτό έχω καλύψει το πολιτικό ρεπορτάζ και συμμετείχα σε αποστολές σε Τουρκία, Βουλγαρία κ.α. Γεννήθηκαν στον Πειραιά και αποφοίτησα από το Ζάννειο Πρότυπο Γυμνάσιο Πειραιά, την Σιβιτανίδειο – Λύκειο – Αθηνών και από το ΤΕΙ ΚΑΒΑΛΑΣ, από το Τμήμα Τεχνολογίας Πετρελαίου – Μηχανικός Τεχνολογίας Πετρελαίου.

  • Έχω εργαστεί στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Καβάλας, σε τοπικά έντυπα, στην ΕΡΑ Καβάλας και από το 1998 μέχρι το 2024 διετέλεσα εκδότης και διευθυντής της Εφημερίδας ΧΡΟΝΟΜΕΤΡΟ. Επίσης έχω διδάξει σε σεμινάρια δημοσιογραφίας, Εισηγητής ως Επισκέπτης δημοσιογράφος στους τεταρτοετείς φοιτητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην Σχολή Δημοσιογραφίας και Επικοινωνίας, σε συνεργασία με την καθηγήτρια Άννας Παναγιωταρέα. Επιπλέον συμμετείχα στην οργανωτική επιτροπή για 2 έτη, του Δημοσιογραφικού Forum Βαλκάνιων Δημοσιογράφων στην Καβάλα με συμμετοχή Πανεπιστημιακών σχολών Δημοσιογραφίας, από Ελλάδα: Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Ελλάδος, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και από τις γειτονικές χωρες: Πανεπιστήμιο, Τιράνων, Σκοπίων, Βουκουρεστίου, Σόφιας και Βilgi Κωνσταντινούπολης, καθώς και δημοσιογράφων από αθηναϊκά ΜΜΕ.
  • Επίσης εργάστηκαν στον τομέα της Πολιτικής επικοινωνίας υποψήφιου νομάρχη, βουλευτών και δημάρχων.
  • Σήμερα στελεχώνω το Γραφείο Τύπου του Περιφερειάρχης ΑΜΘ

Από το 2002 κατέχω την θέση του Αντιπρόεδρου στο Δ.Σ. του ΣΥΝ5 Α.Ε., της πρώτης και της μοναδικής μέχρι σήμερα περιφερειακής προσπάθειας, για την συνεργασία του Τύπου σε επίπεδο Περιφέρειας ΑΜΘ, ανάμεσα σε πέντε εφημερίδες.

  • Διετέλεσα εθελοντής στο Γραφείο Τύπου στην ανασκαφή της αρχαίας Πιστύρου, Καβάλας
  • Κάλυψη αρχαιολογικών θεμάτων και κύρια με επίκεντρο την ανασκαφή της Αμφίπολη και τους Φιλίππους.
  • Συμμετοχή στο Γ’ Συνέδριο Ιστορίας του Παγγαίου με θέμα εισήγησης: «Η δημοσιογραφική κάλυψη της ανασκαφής στην Αμφίπολη το 2014».
  • Βιβλιοπαρουσιάσεις.
  • Συνεντεύξεις με προσωπικότητες της πολιτικής και των επιστημών της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας και της Αρχιτεκτονικής.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: Spa@otenet.gr

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΤΙΤΛΟΣ: Το μνημείο του Αποστόλου Παύλου, η ονοματοδοσία του λιμανιού της Καβάλας και η γεωπολιτικής σημασίας τους.

Η κατασκευή του μνημείου του Αποστόλου Παύλου στο σημείο που πραγματιοποιήθηκε η αποβίβαση του και η παρέμβαση για την ονοματοδοσία του λιμανιού της Καβάλας με το όνομα του δημιούργησαν δύο νέα τοπόσημα, τα οποία δηλώνουν την γεωπολιτικές προεκτάσεις που διαθέτει η πόλη της Καβάλας και η ευρύτερη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των αρχαίων Φιλίππων.

Η κατασκευή του μνημείου αποτελεί ήδη σημείο αναφοράς για τους ξένους επισκέπτες και τόπος προσκυνήματος για τους χριστιανούς που επιθυμούν να ακολουθήσουν τα βήματα του Αποστόλου Παύλου. Η ονοματοδοσία του λιμανιού αν και έλαβε χώρα σε μια συμβολική ημερομηνία, στα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Καβάλας, εντούτοις δεν είχε την ίδια δυναμική και τις προεκτάσεις που θα περίμενε κανείς.

Τα δυο αυτά ιστορικά σημεία, από την μια είναι δηλωτικά της ιστορικής σχέσης με την διάδοση του χριστιανισμού στην Ευρώπη και αφετέρου το ρόλο της πύλης εισόδου – εξόδου που είχε ο χώρος αυτός στην πορεία από Δύση προς Ανατολή και τανάπαλιν. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι εδώ συναντήθηκαν δυο κορυφαίων ιστορικών προσώπων του Μακεδόνα Βασιλιά Μ. Αλεξάνδρου και του κορυφαίου Αποστόλου των Εθνών Παύλου, τον οποίο προσκαλεί στο όραμα του στην Τρωάδα, ένας άνδρας με τα χαρακτηριστικά του μεγάλου Στρατηλάτη.

Στοιχείο της γεωπολιτικής είναι και η οικονομία. Στην περίπτωση της ιστορικής σχέσης της Καβάλας με τον Απόστολο των Εθνών έχουμε μια ενδιαφέρουσα συνύπαρξη με κατεύθυνση τόσο προς την γη της Ιωνίας, όσο και προς τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, οι ακτές της οποίας, κατά κύριο λόγο, σχετίζονται με χριστιανικά κράτη.

Σε αυτή την πορεία υπήρξαν και προσπάθειες που δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής και της σωστής αξιολόγησης και ένα παράδειγμα είναι η πρόταση για την μετονομασία του Δήμου Καβάλας σε Δήμο Φιλίππων – λόγω της πολυσήμαντης αξίας του ονόματος – ώστε να αποτελεί ένα πρόσθετο στοιχείο της ταυτότητας της περιοχής, αναγνωρίσιμο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Θεόδωρος Σπανέλης