Ευφροσύνη Μπόσκου

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Βιογραφικό Σημείωμα της Μπόσκου Ευφροσύνης του Χρήστου

Η Μπόσκου Ευφροσύνη του Χρήστου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καβάλα. Σπούδασε Ιστορία και Εθνολογία στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στον Σχεδιασμό, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Έχει παρακολουθήσει τον μεταπτυχιακό κύκλο «Σπουδές στον Παρευξείνιο Χώρο» του τμήματος Γλώσσας, Φιλολογίας και Πολιτισμού των Παρευξείνιων Χωρών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και πληθώρα σεμιναρίων, εργαστηρίων και συνεδρίων στους τομείς της ιστορίας, εθνολογίας, λαογραφίας, μουσειολογίας, τουρισμού, πολιτιστικής ανάπτυξης, διαχείρισης έργων, βιώσιμης ανάπτυξης, διαβουλεύσεων και συμμετοχικών διαδικασιών. Έχει εργαστεί ως ιστορικός και εθνολόγος σε μουσεία και αρχεία, έχει δημοσιεύσει επιστημονικά άρθρα και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές έρευνες. Σήμερα, εργάζεται ως Μουσειολόγος και Υπεύθυνη Διαχείρισης Έργων στον Δήμο Καβάλας, με πολυετή εμπειρία στη διαχείριση προγραμμάτων, την επιμέλεια μουσειακών συλλογών, την οργάνωση και διαχείριση ιστορικών αρχείων, εκθέσεων, σεμιναρίων, εκπαιδευτικών προγραμμάτων και ποικίλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Ονοματεπώνυμο: Ευφροσύνη Μπόσκου
Ιδιότητα: Ιστορικός-Εθνολόγος
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: effosyniboskou@gmail.com

Τίτλος εισήγησης: Ψηφίδες εκκλησιαστικής ιστορίας επί μητροπολίτη Αλεξάνδρου μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «ΤΟ ΦΩΣ»

Περίληψη

Ο εκ Αμισού Πόντου ορμώμενος μακαριστός μητροπολίτης Αλέξανδρος Καντώνης (1907-1978) ποίμανε την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου (Ι.Μ.Φ.Ν.Θ.) την περίοδο 1965-1974. Στο πολυσχιδές έργο του εντάσσεται, εκτός των άλλων, η ίδρυση και η επί έξι συναπτά έτη (1969-1974) έκδοση του μηνιαίου χριστιανικού περιοδικού «ΤΟ ΦΩΣ». Ο Αλέξανδρος είχε προηγούμενη εμπειρία στη χριστιανική δημοσιογραφία, καθώς εξέδιδε ως εφημέριος στην Κωνσταντινούπολη το περιοδικό «ΦΩΣ» την περίοδο 1947-1955.

«ΤΟ ΦΩΣ» της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ., «εποικοδομητικόν όργανον χριστιανικής μορφώσεως», κυκλοφόρησε για να υπηρετήσει «Εκκλησία και Πατρίδα, Ορθοδοξία και Έθνος, πιστούς και ομοδόξους». Μέσα από τις σελίδες του, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο μακαριστός μητροπολίτης στο «Επί τη Εκδόσει» σημείωμά του, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου «έστησε άμβωνα σεμνόν εντός των ομοδόξων οικογενειών». Το χριστιανικό αυτό έντυπο υπόσχεται «ότι θα εργασθή πάση θυσία προς «καταρτισμόν των αγίων», μιας και η Ι. Μητρόπολη έχει πρωτίστως ως αποστολή τη «σωτηρία ψυχών».

Η αναδίφηση των τευχών του περιοδικού φωτίζει και αναδεικνύει πρωτίστως σημαντικές πτυχές της εκκλησιαστικής ιστορίας της Ι.Μ.Φ.Ν.Θ. επί ποιμαντορίας του μακαριστού Αλεξάνδρου και κατ’ επέκτασιν της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας. Η περιοδική αυτή έκδοση αποτελεί συνάμα πηγή για τη μελέτη της τοπικής ιστορίας, της δημογραφίας, της ανθρωπογεωγραφίας και της λαογραφίας της περιοχής, μια και παρουσιάζονται στοιχεία, όπως για παράδειγμα περιγραφές οικισμών, δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά, εθνοτικές ομάδες, τοπωνύμια, παραδόσεις και εορτές. Πέρα της τοπικής ιστορίας, η αναψηλάφηση του εντύπου φέρνει στην επιφάνεια ψιφίδες της ελληνικής και παγκόσμιας ιστορίας κυρίως της περιόδου 1960-1974.

Καβάλα, 19.7.2024