Κωνσταντίνος Χιόνης

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Βιογραφικό σημείωμα του Χιόνη Κων/νου του Ιωάννη

Γεννήθηκε το 1941 στο Θεολόγο της Θάσου. Μετά το Δημοτικό Σχολείο Ποτού, τελείωσε το Γυμνάσιο Αρρένων Καβάλας και συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τέλειωσε το Ιστορικό Τμήμα και ασχολήθηκε με την ιστορική έρευνα.

Σε τοπικά περιοδικά της Θεσσαλονίκης δημοσίευσε τα πρώτα του άρθρα. Το 1965-66 συνέγραψε την “Ιστορία της Καβάλας”, η οποία εκδόθηκε το 1968. Ακολούθησε η έκδοση του ποιητικού έργου του Ιωάννη Κωνσταντινίδη. Το 1990 εκδίδεται “Η παιδεία στην Καβάλα 1864-1917)”. Το 2000 κυκλοφόρησε η “Συνοπτική ιστορία της πόλης Καβάλας, των Φιλίππων και της Θάσου”. Το 2012 εκδόθηκε “Η απονομή της δικαιοσύνης στη Θάσο (1709-1912)”. Το 2016 “Η συμβολή της οικογένειας Μεταξά Δημητρίου στη νεότερη ιστορική πορεία της Θάσου”. Το 2020 “Η κοινότητα Θεολόγου Θάσου από την εμφάνισή της έως την απελευθέρωσή της.

Το θέμα της διδακτορικής διατριβής του ήταν “Ο Μακεδονικός αγώνας στο σαντζάκι της Δράμας”. Δεν προσήλθε όμως για συζήτηση στο Δ.Π.Θ και το έργο του υποβλήθηκε στην Ακαδημία Αθηνών, η οποία και το βράβευσε.

Οι ανακοινώσεις του που έγιναν σε διάφορα συνέδρια και οι εργασίες του που δημοσιεύθηκαν σε διάφορα περιοδικά ανέρχονται στις 210. Διετέλεσε τρεις φορές πρόεδρος της Θασιακής Ένωσης Καβάλας, καθώς και πρόεδρος της Εταιρείας Θασιακών Μελετών. Με εισήγησή του κυκλοφόρησε το περιοδικό “Θασιακά”, που ανέλαβε την επιμέλειά του. Έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα 22 τόμοι του περιοδικού αυτού, όπου δημοσιεύονται τα πρακτικά των εννέα συνεδρίων, που πραγματοποιήθηκαν και δημοσιεύονται πολλές άλλες εργασίες., που διαφωτίζουν σκοτεινές περιόδους της ιστορίας της Θάσου. Ήδη ετοιμάζεται και θα κυκλοφορήσει ο 23ος τόμος των “Θασιακών.” Eπί 22 συνεχή έτη διετέλεσε διευθυντής δοαφόρων σχολείων και συνταξιοδοτήθηκε ως επίτιμος γυμνασιάρχης.

ΕΙΣΗΓΗΣΗ